Категоризация

Министерството на туризма въведе ясен регламент за категоризацията на туристическите обекти. В брой 65 от 25.8.2015 г. на Държавен вестник бе обнародвана Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране действието и прекратяване на категорията.

Съгласно новата наредба местата за настаняване се разделят в две категории:

  • клас А, включващ хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили,
  • клас Б – семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги; ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове.

След като вече e в сила Наредбата, действащите места за настаняване и заведения за хранене разполагат с 6-месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания.

Целият текст на Наредбата може да откриете тук.

Jurist.BG предлага осъществяване на всички необходими действия относно определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията по отношение на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения.

Ако притежавате място за настаняване е клас А, натиснете тук.

Ако притeжавате място за настаняване е клас Б, натиснете тук.

Ако притежавате заведение, настиснете тук.

Станете наш приятел и ни харесайте
Потърсете информация за вашия казус или консултация

Back to Top