Неизползваните отпуски все пак горят

Неизползваните отпуски все пак горят

Comments Off on Неизползваните отпуски все пак горят

Запазването на неизползваните дни отпуск за срок от 2 години остава – това решиха депутатите при окончателното гласуване на промените в Кодекса на труда. Това стана, след като председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов оттегли предложението си за отпадане на давността на отпуските.

Ако работите на трудов договор и за тази година имате право на стандартните 20 дни отпуск, работодателят трябва да осигури използването на поне половината от тях. Това, което не можете да използвате по производствени или други причини, се прехвърля за следващата година.

Отпада задължението на работодателя да прави график на отпуските, но ако работникът не е успял да използва целия си отпуск за съответната година, работодателят трябва да му осигури такава възможност през първите шест месеца на следващата година.

Ако това не стане, можете да посочите срок, в който да използвате оставащите дни, тъй като неизползваното ще се запази до края на 2017-та година, а след това ще изгори.

Депутатите гласуваха въвеждането на еднодневни трудови договори за сезонната селскостопанска работа.

За запазването на давността на отпуските настояваха от ГЕРБ, а вносителят на предложението да няма давност д-р Хасан Адемов днес се отказа от него, припомня Дарик.

Промени на практика са жест към бизнеса, коментира пред Дарик вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Източник: Мениджър.News

http://www.manager.bg/mobile/single.php?nid=71711

Станете наш приятел и ни харесайте
Потърсете информация за вашия казус или консултация

Back to Top